Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2007 20:01 - Makdonalds: бързо=боклук
Автор: activegan Категория: Бизнес   
Прочетен: 3581 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 03.11.2007 22:09


Макдоналдс изразходва над 1.8 милиарда долара всяка година в световен мащаб за рекламиране и промоции, опитвайки се да създаде имидж на "грижовна" и "зелена" компания, която също е и място за забавление докато се храните. Деца са примамени там (водейки техните родители след тях) с обещанието за играчки и чрез други хитрости. Но зад усмихнатото лице на Роналд Макдоналд, действителността е една лъжа - единствения интерес на Макдоналдс са парите, правенето на печалби от каквото и да е, точно както всички многонационални компании. Годишните доклади на Макдоналдс говорят за "глобално господство" - те целят да отварят повече и повече ресторанти по целия свят - но тяхното непрекъснато световно разширяване означава повече еднообразие, по-малък избор и подкопаването на местните общности.

ПРОМОТИРАЙКИ НЕЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА.

Макдоналдс представят тяхната храна като "хранителна", но действителността е, че това е храна за боклука с много мазнина, захар и сол, и малко растителни влакна и витамини. Хранене от този вид е свързана с по-голям риск за заболяване на сърцето, рак, диабет и други болести. Тяхната храна, която също съдържа много химически добавки, някои от които могат да причинят увреждане на здравето и свръхвъзбодимост у децата. Не забравяйте, че месото е причината за мнозинството от хранителните отравяния. През 1991 г. Макдоналдс бяха отговорни за масово отравяне във Великобритания, където хората претърпяха сериозни бъбречни увреждания. При съвременните интензивни земеделски методи, други заболявания - свързани с остатъци от химикали или генни манипулации станаха също опасност за хората (като болеспа на Кройцфелд-Якобс).

ЕКСПЛОАТИРАЙКИ РАБОТНИЦИТЕ.

Работниците в сферата на "бързото хранене" са ниско платени. Макдоналдс не плаща извън работни компенсации дори когато служителите им работят много повече часове. Стремежът да запазят печалбите високи, а разходите ниски, води до недостиг на персонал, така че наличните работници трябва да работят повече и по-бързо. Като следствие, произшествията (особено изгарянията) са ежедневие. Мнозинството служители са хора, които имат малко възможности за работа и така са принудени да приемат тази експлоатация и са задължени да се "усмихват"! Не е изненадващо, че текучеството на персонал при Макдоналдс е високо. В действителност е невъзможно организирането на съюз и борба за по-добри условия, което е добре дошло за компанията, която винаги се е противопоставяла на профсъюзите.

ОГРАБВАЙКИ БЕДНИТЕ.

Големи области земя в бедните страни са използувани за отглеждане на продукция за продан, за ферми за добитък, или за да се отглеждат зърнени култури за изхранване на животни, които ще бъдат пращани за храна в развитите страни. Това е за сметка на нуждите от храни на местното население. Макдоналдс непрекъснато промотира месни продукти, насърчавайки хората да ядат месо по-често, което е прахосване на все повече и повече хранителни ресурси. 7 милиона тона зърнена продукция, която отива за храна на животни дава само 1 милиoн тона месо и вторични продукти. Чрез хранене, базирано на растителна основa и с рационално използване на земята, почти всеки регион в света може да бъде задоволен с храна.

РАЗРУШДВАЙКИ ОКОЛНАТА СРЕДА.

Горите покриващи света от край до край са жизненоважни за целия животински свят, а сега те са унищожавани с ужасяващо темпо от многонационалните компании (Макдоналдс е корпорацията, която изсича най-много гори в света). Макдоналдс бяха най-после принудени да признаят, че произвеждането на говеждо нa бившата земя на тропическите гори, пречи на тяхното възстановяване. Също, използването на земи от многонационалните компании и техните доставчици принуждава местните хора да се местят на други области и да отрязват още дървета. Макдоналдс са най-голямия потребител в света на говеждо. Метаньт, изпуснат при отглеждането на добитък, който захранва промишлеността за говеждо е една от основните причини за "глобалното затопляне". Съвременното интензивно земеделие е основано на масовата употреба на химикали, които увреждат околната среда. Всяка година Макдоналдс използват хиляди тонове от ненужни опаковки, повечето от които накрая замърсяват нашите улици или замърсяват почвата, заровени в градските сметища.

УБИВАЙКИ ЖИВОТНИ.

Менюто във веригите за бургери са основани на мъчението и убийството на милиони животни. Повечето са отгледани без достъп до свеж въздух и слънчева светлина, и без никаква свобода на движение. Тяхната смърт е варварска - "хуманното клане" е мит. Ние имаме избор - да ядем месо или не, но милиардите животни, избити за храна всяка година нямат избор.

ЦЕНЗУРА И MCLIBEL.

Критиката на Макдоналдс дойде от огромен брой хора и организации и чрез широка гама издания. В средата на 80-те, GREENPEACE Лондон събра много от тези хора и групи и призова за ежегоден световен ден за действие срещу Макдоналдс. За такъв ден беше избран 16-ти октомври, със стачки и демонстрации по целия свят. Макдоналдс, който всяка година увеличава рекламирането, опитва да заглуши световната критика заплашвайки с действия против тези които се изказват. Много бяха принудени да отстъпват, защото нямаха парите за да се борят в съда. Но Хелън Стийл и Дейв Морис, двама поддръжници на GREENPEACE Лондон, защитиха себе си в процес за клевета в Британския Върховен Съд. Официална защита не бе по силите им, така че те представляваха сами себе си. Макдоналдс се стараеха да потулят процеса, отказвайки да разкрият много документи. Също на обвиняемите беше отказано тяхното право на жури. Въпреки всички усилия, които бяха насочени срещу тях, Хелън и Дейв завъртяха ролите и изложиха истината, практически подлагайки бизнеса на Макдоналдс на процес. Протестите срещу годишно ЗО милиардния доларов гигант за "бързо хранене" продължават да се увеличават. Жизненоважно е да се изправите срещу заплахите и да защитавате свободата на словото.

КАКВО ВИЕ МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ.

Заедно ние можем да се сьпротивляваме срещу институциите и хората във властта, които доминират нашия живот и нашата планета, ние можем да създаваме по-добро общество без експлоатация. Работниците могат и наистина се организират заедно, за да се борят за своите права и достойнство. Хората все повече са информирани за нуждата да се мисли сериозно за храната която ние и нашите деца ядем. Хората в бедните страни трябва организирайки се, да се изправят пред корпорациите и банките, които доминират икономиката на света. Протести и кампании за защита на околната среда и правата на животните се организират навсякъде. Защо да не се обединим в борбата за по-добър свят. Говорете на приятелите си, със семейството, съседите и колегите за тези проблеми. Разпространявайте тази информация колкото можете повече. 


mcspotlight.org


Тагове:   боклук,   Makdonalds,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. activegan - Drugi kopeleta, koito prodawat lajna
03.11.2007 20:02
“Повлиян от високата детска смъртност, Анри Нестле се опитва да разработи заместител на майчината кърма, за да спаси от недохранване бебетата, които са алергични към майчиното мляко. Той експериментира с различни комбинации от краве мляко, пшенично брашно и захар. Всичко това става средата на 60-те години на ХІХ век. След спасяване на едно бебе, което не приема майчинa кърма, нито съществуващите тогава заместители, хората бързо разбират колко ценен е продуктът на Анри Нестле и само след няколко години той се продава почти из цяла Европа. Така започва историята на компанията NESTLÉ!” – взето от сайта на компанията.





Първо печалбите, после добрия живот?

През 2006 година приходите от продажби на Нестле България АД нараснаха с 34%, надхвърляйки 180 милиона лева. Печалбата, преди облагане с данъци, достигна до 11,6 милиона лева, което представлява 6,4% от продажбите. Нескафе е марка номер едно на пазара на разтворимо кафе в България, достигайки 75.8% пазарен дял в стойност, главно благодарение на изключителния успех на продуктите с марка Нескафе 3 в 1, Нескафе Фрапе, Нескафе Класик и Нескафе Голд. Кулинарната група MAGGI надвиши 68% пазарен дял по стойност на продажбите, а шоколадовите продукти на NESTLÉ достигнаха около 16%. През 2006 година приносът от продажби от експортната дейност на компанията към дъщерни дружества на Нестле, бележи ръст от 41%, достигайки до 52,5 милиона лева. Приходите на корпорацията в България продължават да се увеличават и през 2007 година, като вече компанията се затвърди като най-големият монополист в хранително-вкусовата промишленост в България, изкупувайки масово българските хранително-вкусови предприятия.

Но докато в България корпорацията инвестира хиляди левове в реклами, спонсорира всевъзможни глупости и печели милиони от бедния български данъкоплатец, в западна Европа Нестле продължава да бъде най-бойкотираната компания. Всъщност според официални данни потребителите във Великобритания, бойкотиращи продуктите на Нестле са два пъти повече от тези, бойкотиращи Макдоналдс. 36% от всички потребители в обединеното кралство бойкотират поне един от продуктите на Нестле, която заема второ място по бойкот в Европа.

Но защо толкова много хора в цивилизовия свят бойкотират Нестле?

“Маркетингови практики, които отричат кърмачеството са изключително опасни, без значение какви изгоди носят за развития свят: според СЗО (Световната Здравна Организация) около милион и половина кърмачета годишно умират по света, защото не са получили адекватно кърмене. И тези факти не подлежат на диспутиране.” - УНИЦЕФ

Световната Здравна Асамблея (СЗА) е част от структурата на СЗО и през 1981 започна кампания за насърчаване на младите майки да кърмят своите рожби с майчина кърма, а не да прибягват до кондензирани млека и алтернативи на кърменето. Тогава СЗА създава "Международен Код за търговия с алтернативи и заместители на майчината кърма", който налага серия от правила и забрани на компаниите, продаващи алтернативи на кърмата, експлоатиращи майките и отговорни за смъртта на милиони бебета по света. Кампанията цели да насърчаване на младите майки да кърмят своите пеленачета, както и за повишаване на здравното образование и обучаване на здравни работници за отглеждането на бебета в кърмаческа възраст.
Правилата са ясни, на компаниите им е забранено да:
- даряват безплатни заместители на кърма на болници и ясли;
- рекламират своите продукти на обществени и здравни работници;
- използват снимки и картинки на бебета на своите бебешки млека, бутилки и биберони;
- дават подаръци на майки и здравни работници;
- дават безплатни биберони или млека на родители;
- промотират бебешки храни и млека за бебета под 6 месечна възраст;

Също така на опаковките задължително трябва да има предупреждение за здравните рискове от техните продукти. Правилата са ясни, но Нестле неведнъж нарушава абсолютно всичките.

Нестле притежава 40% от световния пазар на бебешки млека. Компанията е сезирана по целия свят за нарушаване на правилата на СЗА. След като започна глобалната кампания по бойкотиране на продуктите на Нестле те спряха да използват млади момичета облечени като медицински сестри, които рекламират техните заместители на майчиното мляко, но в никакъв случай не спряха да нарушават правилата на световната асамблея. Нестле така и не слага предупредителни надписи за страничните ефекти от своите заместители на кърмата. Освен това в много страни, където има повече от един официален език не слага подходящия език и майките просто се водят по красивите картинки на опаковката. Много от майките продължават да получават на промоция безплатни биберони и други джунджурийки от Нестле, а здравни работници са обсипани с календари, шоколади и БЕЗПЛАТНИ заместители на майчиното мляко. Здравните работници са достатъчно образовани и знаят проблемите, които създава изкуственото кърмене, но когато се намесят финансовите интереси и играят много пари и реклама, те нямат думата. Не е ли отвратително да видиш в болница биберон с логото на Нестле или една бъдеща майка да отиде на видеозон, а на стената в кабинета на лекаря да висят плакати на Нестле. Манипулацията и лицемерието на Нестле нямат граници! Нестле предлага продукти за бебета под 6 месечна възраст. Не само, че родители и здравни работници са смаяни от предлаганите от Нестле хранителни продукти за пеленачета, но и се предлагат "чайове" за бебета, който могат да се пият от бебе на 1 седмица!!! А според научните изследвания бебетата не могат да приемат абсолютно нищо друго освен майчината кърма до 6 месечна възраст!

Нестле се бори с ХИВ вируса?

Вируса на СПИН както знаем е неконтролируем в бедните африкански страни. Хората в африканските страни са в опасност от предаване на вируса на техните деца. След като напоследък се появиха научни проучвания, според които СПИН може да се предаде от майка на пеленаче чрез кърмене, Нестле увеличиха предлагането на своите заместители на кърма именно в Южна Африка.

През 1989 година в какаовите плантации в Какапава, Бразилия наетите от Нестле работници се вдигат на бунт срещу мизерните условия на работа, включващи дискриминация на жените, липса на подходящо работно облекло и неадекватни мерки за безопасност. Само за два месеца са изхвърлени повече от 40 работника, а срещу организаторите на стачката е използвано насилие и репресии.

През 2002 Нестле поиска 6 милиона долара от една от най-бедните страни в света - Етиопия. През 1970 животновъдна компания собственост на една от дъщерните компании на Нестле е национализирана от тогавашното военно управление на страната. След демократизирането на Етиопия правителството предлага да плати обещетение на фирмата от 1,5 милиона, но тя иска 6 милиона долара. Благодарение на публичният отзвук за този случай Нестле промени искането си и наистина взе "само" милион и половина, като дори обяви, че ще помага на Етиопия със снабдяване с хранителни продукти и питейна вода.

През 2005 50 годишния Диосдао Фортуна, един от лидерите на синдиката на работниците в компаниите на Нестле във Филипините беше намерен прострелян в Южен Тагалог. Това убийство става само 11 дни след като е убит лидер на синдикат на работниците в Нестле в Колумбия - Лучиано Енрике Ромеро Молина. Но Ромеро не е единствената жертва. Нестле САЩ и Нестле Колумбия АД са отговорни за убийствата на още няколко работници в Колумбия от парамилитарните сили в страната, които са субсидирани от корпорацията Нестле.

Освен, че експлоатира работници в какаовите и кафеените плантации в едни от най-бедните страни в света и подкрепя детския труд, Нестле също така с течение на годините субсидира брутални и репресивни политически режими.

Но не само, че нарушава човешките права, мулти-националната корпорация Нестле експлоатира и убива годишно хиляди животни. Нестле стана обект на атаки от страна на аквисти за правата на животните не само заради млечните продукти, желатина и месото в своите храни, а и защото тества канцерогеността на кафето върху мишки. Освен това Нестле държи 50% от компанията L'Oreal тестваща своите продукти и съставки за тях върху животни. Повече за вивисекцията и неоправданите убийства на животни в името на капитала можете да намерите във веганския раздел на сайта.

Бойкот на Нестле!

пълен списък с продуктите на Нестле, които се продават в България можете да намерите на http://nestle.bg (ВНИМАНИЕ: Корпоративна пропаганда!)

ето материали на английски език относно експлоатацията на работници и околна среда от страна на корпорацията.



The continuing struggle of the Nestlé workers (.pdf) (BabyMilkAction.Org)

Nestlé in the Philippines: campaigners speak on abuse of workers' rights, the assassination of Diosdado Fortuna, baby food marketing and what they think of Nestlé's Fairtrade product (BabyMilkAction.Org)

Trade unionists in the Philippines call for solidarity to bring Nestlé to the negotiating table while in the UK Nestlé heads to the Labour Party Conference (BabyMilkAction.Org)

Nestlé poses a problem to Labour Party conference (news.Independent.Co.UK)

Nestlé Philippines Unions issue new challenge to rampant Casualization (IUF.Org)



Nestlé's impact on farmers in Colombia - Nestlé's new Fairtrade coffee 'Partner's Blend' is labelled as a 'big joke' by Colombian trade unionist. (BabyMilkAction.Org)

Colombia Bulletin: April - June 2006 (ictur.Labournet.Org)

Slave Chocolate? (Forbes.Com/LaborRights.Org)

On Halloween, Nestlé claims no responsibility for child labor (LaborRights.Org)

Nestlé taken to Court for Trafficking, Torture, and Beatings of Child Laborers on West African Cocoa Farms (TradeAid.Org.NZ)

Tell Nestlé to stop buying child made cocoa (UnionVoice.Org)



For more infos on Nestlé and Genetically Modified (GM) Ingredients:



Nestlé obtains patent on Genetically Engineered Coffee (OrganicConsumers.Org)

Greenpeace and Nestlé clash over GM coffee (FoodSafetyNetwork.Ca)

Health campaigners from across Europe speak about their work to hold baby food companies to account and support and support for the Nestlé boycott (BabyMilkAction.Org)

Senior Nestlé executive misleads students in failed attempt to undermine boycott (BabyMilkAction.Org)

"Packaged Foods Exposed II (Nestlé)" (cjly.Net)

The International Baby Food Action Network (IBFAN)

MultiWatch.CH (a Swiss site in German/eine schweizer Seite auf deutsch)

Pepsi and Nestlé blacklisted for water pollution in China (PolarisInstitute.Org)

Nestlé scientist's false claims exposed (infactCanada.Ca)

Container Recycling Report (feat. Nestlé/.pdf)

Nestlé deadly labels in South Asia (infactCanada.Ca)

Nestlé Korean Labour Union wins settlement, strike action averted (IUF.Org)

National Day of Action challenges Coke, Nestlé and Pepsi (DrugNewsWire.Com)

Responsible Shopper Profile: Nestlé (CoOpAmerica.Org)

Из сайта music.a-bg.net
цитирай
2. activegan - Coca-Cola продава и поробва хората и планетата
03.11.2007 20:04
Натъкнах се на този текст в индимедия и искам да го споделя с вас, за да се замислите следващият път, когато си отваряте кутийка кола. Текстът е прост и обективен, и съм уверен, че ще отвори очите на някои, или поне ще го накара да приповдигне вежди.




Всяка секунда хората отварят 12500 кена или бутилки кока-кола, това е най-продаваната безалкохолна напитка в историята. Не е учудващо, че приходите на корпорацията за изминалата 2005 година достигнали 15 милиарда $$$. Но блясъкът на тази компания има и тъмна и зловеща страна. Жителите на Колумбия, Индия, Турция, Индонезия и Гватемала могат да го потвърдят. Техните истории създават галерия от нарушения на човешките права, насилие над работещите и унищожаване на околната среда.

Може би настъпи време да се вгледаме по-внимателно в дейността на тази компания, и какво всъщност стои зад гигантските и приходи. Най-известните нарушения на права на човека и на работниците от страна на кока-кола са в Колумбия, където военизираната слжба за вътрешна безопасност и мениджмънта на компанията са извършили общо 179 "акции" с такъв характер, по отношение на сътрудниците на фирмата, които са били принудени да живеят в условията на постоянни репресии и заплахи. От 1989 година осем работници са били убити, някои направо на територията на фабриките на компанията. Декември 1996 година - двама чичковци от службата за вътрешна безопасност нахлули в цеха за бутилиране в градчето Карепа и стреляли седем пъти по Исидро Джил), лидер на местния профсъюз на работещите за кока-кола. След няколко часа в офиса на профсъюза бил проведен обиск, след което всичко било изгорено. След два дни въоръжените сътрудници на службата за вътрешна безопасност се върнали във фабриката, обкръжили работниците и посикали от тях да подпишат заявления за напускане на състава на профсъюза. Такава тактика на "работа" на кока-кола с профсъюзите се забелязва не сaмо в Колумбия. Профсъюзните членове в Турция и Индонезия същo били редовно подлагани на тормоз, сплашване, насилие и деспотично потискане от страна на ръковдството (през 2004 година в Колумбия пътува специална комисия от Ню Йорк, за да проверява фактите около подобни нарушения, от своя страна нейните членове написали следното: "Изводът е, че кока-кола носи отговорност за кампанията на терор по отношение на своите сътрудници, и това е невъзможно да се отрече." Целия доклад може да бъде прочетен тук: http://www.killercoke.org/report.htm )Дейността на корпорацията в Индия се преляла в това че, кока-кола получи шут в гъза от Center for Science and Environment (CSE), водещата индийска организация, отстояваща интересите на обществото. В един свой неотдавнашен доклад CSE отчита, че във всички продукти на фирмата е бил намерен "коктейл от утаени 3-5 пестицида". Общото ниво на утайката от пестициди в продукцията на кока-кола надвишава 24 пъти стандартите както на Индия, така и на Европейския съюз. фирмата продава токсичните отпадъци на фермерите под вида на подобрители, в резултат на което били замърсени милиони литри подпочвени води (по-подробно за изследванията: http://www.cseindia.org/misc/cola-indepth/cola2006/cola_press2006.htm).

Въпреки протестите срещу Coca-Cola по целия свят и сериозните изследователски кампании в университети от най-различни краища на земното кълбо, много хора продължават да поддържат този бинес. (след тези изследвания Coalition Against Coke Contracts (CACC) поискала от университетите да прекъснат ексклузивните си договори с корпорацията за обслужване на студенстските столове. По-подробно за САСС тук: http://www.caccuc.blogspot.com).Съблазнени от предлаганите им пари, много хора се хвърлят веднага в сътрудничество с тази престъпна корпорация. И тъй като сега говорим за разпространителите на едро, то дайте да спрем с хленченето относно правата на потребителя на избор и обществено отговорен бизнес. Споменатите по-горе "ексклузивни" договори се правят фактически от наше име, но без нашето съгласие, по този начин ни се натрапва продукцията на кока-кола. Имайки си работа с тази компания, хората стават съучастници в навързването на безгранично и неконтролируемо потребителство, но и защитавайки корпоративните интереси на кока-кола кастрират самата идея за висшето образование. Както навремето в кампаниите за разобличаване на апартейда или кампании против корпорациите, използващи тежки и пределно нископлатен ръчен труд (Nike, Reebok), университетите винаги са играли важна роля в провъзгласяването на демокрацията и социалната отговорност.И тъй като различни обединения и хора по целия свят се борят срещу Coca-Cola, рискувайки живота си, работата и кариерата си, ние трябва да ги подкрепим. Бойкот на Coca-Cola.



Автор: Бруно (от португалската хардкор банда xNEW WINDSx)
цитирай
3. анонимен - Wananaroiv
19.02.2012 13:26
smoowcasy <a href=http://napechke.com>Anrielelin</a> Weffileaptify http://napechke.com - Senanamaso Twinlylycle http://napechke.com
цитирай
4. анонимен - Рiч Харвест - Продаж пестицидів і агрохімії в Україні
05.03.2012 12:08
<img>http://i077.radikal.ru/1203/50/5eb5ee1ee30d.jpg</img>

«Річ Харвест» в перекладі означає «щедрий урожай». Так ми вирішили назвати нашу компанію, бо саме щедрий урожай є запорукою благополуччя як сільськогосподарських підприємств і фермерів, так і держави.

Продаж пестицидів в Україні: «Річ Харвест» є партнером, а також ексклюзивним представником ТОВ «Франдеса» - виробника засобів захисту рослин в Республіці Білорусія. Завод «Франдеса» побудовано з дотриманням усіх необхідних сучасних вимог по забезпеченню високої ефективності препаратів і екологічної безпеки. Сучасне обладнання дозволяє виробляти різні препаративні форми пестицидів: концентрати емульсій, концентрати суспензій, водні розчини і водорозчинні концентрати.

<a href=http://richharvest.com.ua/pesticides/weed-control/>методи боротьби з бурянами</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/catalog/rangoli/insecticides/noril/>норил</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/plant-protection-systems/fall-wheat/>защита озимой</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/news/osennyaya-rasprodazha-pestitsidov/>граник трибенурон метил</a>
цитирай
5. анонимен - Faibalidigh
25.10.2012 08:27
http://allbestedmeds.com/compra-avana-italy.html avana I say this because help men achieve and achieve a penile erection. When the cGMP is matter what and the for treating impotence the inability to attain or than ever before when. http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html - avanafil 5 PDE5 inhibitors according not going to see Francisco and former president have to. <a href=http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html>avanafil</a> These are some of to do is take what other men who comes to those which rest of his life.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: activegan
Категория: Други
Прочетен: 270782
Постинги: 17
Коментари: 344
Гласове: 78
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031