Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2007 19:24 - Консуматорски живот
Автор: activegan Категория: Други   
Прочетен: 2559 Коментари: 8 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 Производството обикновено се нагажда към потреблението!? Но в последно време има тенденция към преобръщане на това взаимоотношение, като вече по-важно е какво се продава по магазините и кое се рекламира по телевизията. Все по-малко внимание се обръща на начина на производство, на самия процес на добиване на продукта. Консумацията на някои определени продукти се е превърнала във фетиш за голяма част от обществото. Още от най-ранна възраст хората биват въвлечени в тази консуматорска мода. Например децата, които молят родителите си да ги заведат в МакДоналдс, за да са готини. Или хлапетата, които пият Редбул, или тези, които пушат цигари, или пият бира... Да това е новата наркомания - напълно легална, подкрепяна от правителствата, рекламирана от медиите, възхвалявана от идиотите, чиято единствена радост в живота е да купуват и да консумират. Този начин на живот ни се налага в следствие на икономическата глобализация; властта на парите над природните ресурси, която се централизира в ръцете на международни финансови институции като Световната Банка, Международния Валутен Фонд и Световната Търговска Организация. Тези институции дават възможност на парите(с които при условията на капитализма може да се купи парче от планетата...интересно...как се купува земя...и как да изчислим вертикалната дължина на тази собственост...най-вероятно се изчислява като започнем от края на атмосферния слой до центъра на Земята)да се движат свободно по повърхността на планетата и да завземат земя, живи същества, и други природни ресурси. Парите са единственото нещо, което е свободно на този свят. Живите същества не са, не са и тези хора, които притежават пари. Няма смисъл от философски, критически или каквито и да е морализаторски изказвания. Хората отдавна са погълнати от машината, която сами са си създали. Организмът, който изяжда всичко. Организъм, в който парите и властта са храносмилателната и отделителната система, а хората са само дихателната...Да ние всички сме малките алвеолки В белите дробове, които поддържат тази система и този организъм живи.

 Та щом за да се поддържа животът са нужни само въздух, вода и храна, тогава защо позволяваме да бъде замърсяван въздухът и да бъде разрушавана атмосферата, защо я задръстваме, защо се поставяме като под капак, щом като знаем, че така ще се издушим, и то в собствената си смрад? Защо позволяваме да бъдат замърсявани водите всеки ден? Защо по дяволите се използва питейна вода в тоалетните, за да отмиваме фекалиите си? Защо не обръщаме внимание на това какво съдържа храната ни и как се добива тя? Ами защото сме просто алвеоли в белия дроб на човечеството, ние сме доста далеч от мозъчните гънки(там някъде са се намирали хора като Хитлер и Сталин например или днес - Джордж Буш), нашата работа е просто да вдишваме кислород и да издишваме въглероден диоксид.

 Този блог е посветен на търсенето на начин да се избяга от тази машина, начин тя да се унищожи и да се замени с нова - по-функционална, по-състоятелна, по-издържлива, и по-благоприятна за нас и света, в който живеем. Блогът се посвещава на хората, които поне веднъж са се замисляли за това, че всички ние следваме предначертани схеми, че вървим като зомбита в тунел, който води към пропаст, че ние сме принудени да живеем по план, в създаването на който ние не сме имали участие, план който обаче е утвърден и се следва сляпо от мнозинството. Посвещавам блога на тези, които се опитват да избягат от тази предопределеност, които постоянно търсят алтернативи, и които дори в отчаянието намират вдъхновение да се борят с безизходицата на подчинеността и безсилието.
image




Гласувай:
0



1. анонимен - Емил
03.02.2007 19:40
Добра гледна точка. Напълно съм съгласен с написаното! Днешният свят е кофти - няма спор, а ние трябва да го променим!
цитирай
2. shro - Начина
03.02.2007 20:38
е да си изградиш собствена идея за света и да филтрираш през нея всички манипулации. А светът винаги е бил такъв. Просто днес всеки се опитва да ти внуши да потребяваш.
цитирай
3. nio - Ако някой ти "внуши" да ...
03.02.2007 22:23
Ако някой ти "внуши" да се хвърлиш под влака,ти ще се хвърлиш ли?
И ако се хвърлиш не е ли си твой личен проблем?
А ако някой насилствено ти попречи,това не е ли отнемане на правото ти да решаваш САМ какво да правиш със живота си?
цитирай
4. letisi - днес живота за съжаление е просто бизнес...
03.02.2007 23:32
по-силният винаги е прав....
цитирай
5. анонимен - edi
09.02.2007 15:24
ти явно си антиглобалистка...но помни, че във всяко нещо има и положителни, и отрицателни черти, така че не изпадай в такива крайности...
цитирай
6. activegan - до инг и янг
11.02.2007 16:50
ами не - не съм антиглобалист! Напротив - глобалист съм, защото не ми харесва свобода на движението да имат само парите, не ми харесва и това че системата третира и хората като капитал. Аз съм за свобода на движението, за падане на границите и в този смисъл съм глобалист. Очаквайте скоро една статия, която трябва да довърша, в която съм изразил мнението си за национализма, и въобще за наложеното ни отгоре изкуствено разделение на нации.
Аз съм антикапиталист, тъй като тази система се крепи не на преките взаимоотношения между хората, ами на отчуждението между тях, на използването на посредници в това общуване... въобще доста проблематично е всичко това...най-лошото е че тази система чисто и просто поробва, всичко живо, всичко истинско...унищожава околната среда и я поставя в резервати, тя прави възможно господстването на едни хора над други(дори те да се намират на хиляди километри разстояние), та аз съм против икономическата глобализация. Но всичко това е чисто теоретически, на практика просто гледам да се отнасям по еднакъв начин с всяко живо същество, да се отнасям с уважение към природата, да правя всичко което е по силите ми да променя поне нещо. Ясно ми е че не мога да променя света, но това не означава, че не мога да направя нещо с живота си. Да се боря против всяко потисничество, да се боря за екологията, за равенство между хората, независимо какви са, равно отношение към всички живи същества, които имат също толкова правото на съществуване на тази планета, колкото мен, и колкото всеки друг.
цитирай
7. анонимен - mariana
12.03.2008 13:03
Здравей, activegan.
Пише ти една журналистка от БНР , която иска де се свърже с теб. Ако имаш желание да участваш в радиопредаване по темата , моля те звънни на тел. 9336568 и търси Мариана.
цитирай
8. анонимен - :)
18.03.2008 17:29
Блогът намерих от горичка. Прочетох всичко. Не знам с каква идея и цел пишеш тук но от силния негативизъм и обвинителен тон няма да спечелиш читатели а от там и популяризация на идеите. А ако просто искаш да си изливаш идеите и мислите - идеално е:)

А и горното е само лично мнение, просто мен не ме изкефи тонът на посланията. Искам да чувам положителни и обнадеждващи такива. Като в EcoVillages примерно. Техните пропаганди ме зарибиха:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: activegan
Категория: Други
Прочетен: 271926
Постинги: 17
Коментари: 344
Гласове: 78
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930