Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2007 10:46 - Освобождение!
Автор: activegan Категория: Други   
Прочетен: 1221 Коментари: 0 Гласове:
0



"След като всички населяваме планетата Земя, всички ние се считаме за земляни. Няма никакъв сексизъм, расизъм или видовизъм в термина "землянин". Tой включва всички нас: топло- или студено-кръвни, бозайници, гръбначни и безгръбначни, птици, влечуги, земноводни, риби, а също и човешки същества. Ето защо, хората, тъй като не са единствените същества на тази планета, споделят света с милиони други организми, с които се развиваме заедно. Но точно човекът-землянин се опитва да доминира над света, като често се отнася към другите живи същества и братя-земляни като към обикновени предмети. Това се има предвид, когато се споменава терминът видовизъм. По аналогия с расизма и сексизма, терминът "видовизъм" е предразсъдък или предубедено отношение в полза на интересите на членовете на нечий собствен вид, и срещу тези на членовете на друг вид. Ако едно същество страда, не би могло да има никакво морално оправдание това страдание да не се вземе под внимание." -из филма “Earthlings”

Освобождението на животните от всякакъв вид експлоатация би довело до освобождение на хората и природата. В очите на животните, човекът не е нищо повече от властник, експлоататор и убиец. Той се отнася с тях сякаш те му принадлежат. Убива ги за храна, производство на дрехи, експериментира върху тях в името на “науката”, дори ги запраща в космоса. След това най-гордо се обявява за господар на Вселената и  “венец на природата”. Но той е създаден от природата и е неразривна част от нея, също както всички останали живи организми на тази планета. Човекът преустройва Земята както му е угодно, играе си на Господ, опитва се да опитоми природата. Генно изменени организми, нитрати, огромни ферми за развъждане на животни, реки пълни с отпадни води, огромни черни облаци в небето, това е една визия за бъдещето, но само в случай, че планетата не бъде унищожена от ядрена война. Целият свят е в ръцете на човечеството. Когато избиваме безброй животни и отсичаме безброй дървета си мислим, че можем да контролираме всичко. Чрез нашата арогантност ние просто се приближаваме сигурно към неизбежния край. Ние сме първият и може би последният вид, който ще еволюира до точката на своето самоунищожение. Но ние сме и вид, който притежава силите да промени този ход. Вече стотици хиляди години човек броди по планетата Земя. И докъде сме достигнали? Изразходваме земните ресурси, променяме биосферата, поробваме и се избиваме едни-други, убиваме безброй животни в името на цивилизацията. Ние сме интелигентни животни, които доминират над света като чудовища. Всеки живот е важен. Всички сме виновни за това, което се случва, но е въпрос на индивидуално решение как можеш да направиш нещо по въпроса. Да промениш своята диета по етични причини, да заемеш позиция срещу несправедливостта, да бойкотираш продукти, произведени чрез експлоатация и кървави процедури - да вземеш тези решения няма да бъде продиктувано от някаква мода или да впечатлиш другите, защото в крайна сметка отговаряш само пред себе си. Да бъдеш веган не означава да се мислиш за по-различен, по-"чист" или нещо повече от другите, а просто да уважаваш живота и да ти пука за света около теб. Веганството е състрадание към всички форми на живот, а не религиозна догма или просто списък с "лоши" продукти, които трябва да се бойкотират.

Шап, Луда крава, Птичи грип – това са само някои от последствията на отношението към животните като към продукти, пренебрегвайки всички естествени и морални съображения. Консуматорското ни общество се отнася с безразличие към страданието на животните. Никой не може да почувства тяхната болка, но хората поставят цена на живите същества, дали ще са във вид на прясно месо от супермаркета, или домашен любимец от зоомагазина. Животните се използват не само за прозиводството на храна и облекло… Ужасяващи експерименти се извършват всеки ден в името на псевдо-науката или просто за да се тества някой нов безполезен козметичен продукт. Като “венец на природата” (както се е самопровъзгласило човечеството), хората взимат дивите животни и ги затварят в клетки, в зоопаркове и циркове за да може да им се любуват, или просто за забавление. За удовлствието от убийството все още съществуват ловът и риболова. Не може продаването и купуването на живо същество, все едно е някакъв продукт, както постъпваме с кучета, котки, птички, папагали, рибки и други животинки да бъде наречено любов към животните. Малцина се опитват да разберат, че пакетираното и стерилизирано месо от супермаркета, което се материализира на масата за вечеря всеки ден е резултат от индустриален процес, включващ невъобразима болка и страдание. Или може би го разбират, но предпочитат да стоят пасивно.

"Можеш ли да стоиш и гледаш, докато острието се спуска през техните гърла, телата им са окачени с главата надолу, докато са още живи и кървят до настъпването на смъртта. Можеш ли да стоиш и гледаш, докато биват замешетени с електричество и голяма кука се закача през тяхното тяло. Погледни ги докато се мъчат и кажи, че това не ти въздейства? Можеш ли да стоиш и гледаш как пребиват животно до смърт?
Огромна брадва се забива в техните трупове. Как по дяволите можеш да стоиш и гледаш как живота се превръща в продукт, или как дете се взима от неговата майка за да бъде следващото, което ще последва тази ужасна участ. Това са живи същества, а не продукти. Това са крави, не говеждо. Това са прасенца, не свинско. Това са пилета, не пилешко. Това са теленца, не телешко. Това са животи, не продукти. Те са живи същества, като нас и те заслужават да бъдат свободни. Не просто безгласни жертви на смъртоносен процес в който ние претендираме за превъзходство. Всеки един от нас може да направи нещо за да спре този геноцид, а това става като се започне на индивидуално ниво. Нека направим избора да се надигнем срещу неправдата и да не се предаваме, докато не бъде затворена и последната промишлена ферма! От момента, когато тези животни се раждат започват техните беди. Те ще бъдат искани заради тяхното месо, мляко, яйца, тяхната козина, тяхната кожа... Те ще бъдат затворени в клетки или в окачени нависоко кафези, а в зависимост от техният пол някои просто ще бъдат оставени да умрат. Хранени с еднообразна диета или или преработени отпадъци от техният собствен вид. Ще бъдат инжектирани с хормони и лекарства за да бъдат запазени живи. Затворени и заставени да вдишват зловонието на огромно количество от техните собствени отпадъци. Някои ще станат агресивни и невротични, заради липсата на свободно пространство. А след като свърши производителният живот на животните насилвани, заради техните яйца и мляко, те ще бъдат пратени на заколение с надеждата да бъдат консумирани от мен и теб. Изпратени в кланицата, където скоро ще бъдат наречени “месо”. Вонята на кръв и  карантии ще се разнася из цялото помещение около техните тела. Но те ще са още в съзнание и ще виждат окачените животни пред тях, и ще чуват техните техните предсмъртни агонизиращи ревове. Представете си терора в техните умове, когато виждат как техните семейства биват избивани. Тяхната кръв се стича през твоите жили. Чуй техните писъци, изпитай тяхната болка. Махни превръзката от своите очи. Нямаш право да отнемаш чуждия живот. В името на изгодата тези животни са жертви на нашата алчност. Защо да подкрепяме насилието за "продукт" от който не се нуждаем? Да спрем за момент и да погледнем в техните очи. За да осъзнаем своята вина е достатъчно просто да погледнем как те умират." -текст: Contravene



Тагове:   освобождение,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: activegan
Категория: Други
Прочетен: 270794
Постинги: 17
Коментари: 344
Гласове: 78
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031