Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2007 10:52 - Местни Избори 2007 - Парад на крадците.
Автор: activegan Категория: Политика   
Прочетен: 1231 Коментари: 0 Гласове:
0




Предстоящите на 28 октомври местни избори, 17 години след “демократичните промени” и митичния преход към “пазарна икономика” може би ще са най-интересните избори от гледна точка на човешката глупост. Сухите факти около тези „избори” също са достойни за отбелязване. Най-дългата бюлетина ще бъде в град Сандански – 1,40 метра. За производството на 11-те милиона пликове ще отидат 120 тона хартия. Общо 4300 кметски места и 5234 за общински съветници ще бъдат подложени на атака. За първи път избирателите в големите градове ще имат възможността мажоритарно да изберат своя кмет на район, което пък с нищо не променя статуквото. И за капак тези избори ще струват 18,5 млн. лева (или 9 487180 евро) по предварителни прогнози.

Водевилът тръгва с хиляди кандидати, измъчен ентусиазъм у избирателите, рекордно дълги и сложни бюлетини. След кратък преглед на кандидатите се очертава банановата същност на българския олигархичен модел, който странно защо всички упорито наричат „демократични избори”. Символичният факт, че за първи път ще гласуват родените през 1989г., годината когато падна от власт на Тодор Живков, (управлявалият 30 години комунистически диктатор) няма да промени установените бандитски, кланови практики по места. Един от кандидатите за кмет на Шумен е бизнесмена Деян Касабов, който заявил, че сега кара автомобил “Мазерати” за 330 000 лева, а ако бъдел избран ще си купи “Майбах” за 1 000 000лв. Имаме и няколко претенденти, чието качество е, че са участници в шоуто “Биг Брадър”. В Девин пък се кандидатират за кмет и съветник двама братя, бивши полицаи, уволнени дисциплинарно. Във Видин кандидат е някой си Иван Иванов, на 21г., осъждан през 2006г. на пробация за кражби. Димитър Джамов, известен с участието си в борчески групировки също се бори за пост. Типичен пример е столицата София. Тук имаме 31 кандидати за кмет. Първите по рейтинг са бившия бодигард на комунистическия диктатор, който има доста тъмни петна в миналото си на бизнесмен. Един щатен генерал от бившите служби на режима, (за нас определението „бившите” е смешно, защото кадри на въпросните са на ключови места във властта), за който се знае, че е замесен в унищожаването на ключово досие на агент на службите. В тази редичка се нареждат треньор по баскетбол, бивша манекенка, налудничававо юпи и се завърши с кандидата на крайните националисти – новоизлюпен Архонт-таекундист-съдържател на поп-фолк заведения. Компроматната война смятаме за нещо закономерно след като от Президент, през Парламент до ТВ водещи – всички са работили за службите.

Интересът на кандидати извън традиционните политическите партии се дължи на ключовата роля, която местната власт за първи път ще играе при разпределяне на парите от европейските фондове. Това мотивира появата на много бизнеспартии и сдружения, които се маскират като “граждански” организации или такива с местна насоченост. Това ще доведе до абсурдни общински съвети след изборите, които нагледно ще отразяват тоталния разпад на фасадната политическа система в България. Групирането по места става по интереси свързани със сив бизнес и отклоняване на обществен ресурс в полза на групировки, които от своя страна имат сенчест политически гръб и пълнят черните партийни каси. Има огромна вероятност различните местни феодали, от които треперят много села и градчета, освен с финансов гръб сега да се сдобият и с “официална” власт. В България от години съществува и практика за купуване на гласове и преместване на гласоподаватели. Най-често за това зе използват сезонните работници и новодомците в морските комплекси и градчета. Там един глас вече бил стигнал вече неколкостотин лева. Друг типичен принос за родната “демокрация” е традиционния “етнически вот”, който доказва, че който брои бюлетините – той реди печелившите. Безпрецедентните коалиции по места, показват, че залогът е голям и няма никаква логика, по която да определим принципните поцизиии на отделните партии.

Теми като шоковото поскъпване на живота, (България е с най-висока инфлация от страните в ЕС), държавната и общинска корупция, престъпността по върховете и на улицата, лошото и гладуващо образование, една от най-лошите здравни системи в ЕС, некомпетентното управление на държавата ще бъдат заобиколени, защото не са удобни на елита. Всичко казано дотук или не вълнува хората, или те си мислят, че измаммата не ги засяга, или както споменахме в началото – човешката глупост е всесилна.

Автономна група “АнархоСъпротива” се готвим за анти-изборна кампания, доколкото ще ни позволят силите. До 28 ще се опитаме да разясним порочната система на представителната демокрация и да предложим нашите виждания за пряка демокрация и местни събрания. Местните избори за отлична възможност да се запознаят хората със силата на местното самоуправление. На квартално ниво хората по-лесно могат да видят, че те са единствените, които познават проблемите на общността и с общи усилия могат да ги преодолеят. Големите партии искат техни хора по места да пренасочват пари от фондовете към приятелски фирми, респективно към финансиране на самите партии. В големите градове ще продължи социалното разделения, като се очертава все по-изразената тенденция за гетоизация на бедните. Общественият ресурс, получаван от всички ще се насочва към определени приватизирани услуги, от които печелят малцина от елита. От друга страна се финансират затворени, луксозни квартали, чиято инфраструктура се поддържа за сметка на общите средства. Очертава се практиката на богатите малцинства – приватизиране на печалбите и прехвърляне на разходите върху мнозинството. Както се казва – неолиберална класика. Ще продължават да не се решават проблемите на ромите, които са чудесен отдушник и перманентен виновник, а наред с това и удобни за манипулиране гласоподаватели.

Трябва да се противопоставим сега и то решително, защото в противен случай статуквото ще се бетонира с огромните парични потоци, които ще бъдат разпределяни. По всяка вероятност партията, която спечели най-много кметски места ще има ресурс да спечели и следващите парламентарни избори.

Единственият изход преди да се бетонират новите-стари крадци, е тотален бойкот на изборите. Обнадеждаваща е заканата на стачкуващи училища, че ще попречат там да се проведат избори. Скептични сме, че това ще се осъществи и то в голям мащаб, но пък паниката във властта е прекрасна. Въобще този път, подмамена от тлъстия кокал властта в България разкри истинското си лице. Дано хората го видят, запомнят и започнат да действат.

Автономна група “АнархоСъпротива”
02. 10. 2007г. 




Тагове:   местни,   избори,   парад,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: activegan
Категория: Други
Прочетен: 272000
Постинги: 17
Коментари: 344
Гласове: 78
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930